Τα κορυφαία ξενοδοχεία στη Λέσβο
Το ταξιδιώτικο γραφείο Lesvorama προσφέρει σε επιλεγμένα καταλύματα και ξενοδοχεία ασυναγώνιστες τιμές. Η αναγραφόμενη τιμή είναι η τελική τιμή χωρίς κρυφά έξοδα ή δυσάρεστες εκπλήξεις !
Παρακάτω παρουσιάζουμε μια περιγραφή της πόλης και της ιστορίας της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αξιοθέατα, τις παραλίες της περιοχής και τους χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνου και υπηρεσίες, επιλέξτε από το μενού την επιλογή που θέλετε.
Η Αγιάσος σύμφωνα με την κρατούσα άποψη πήρε το όνομα της από την επιγραφή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας που έφερε ο Αγάθων από τα Ιεροσόλυμα » ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ». Αγία Σιών ονομαζόταν και η εικόνα. Αγία Σιών και η εκκλησία που χτίστηκε το 1170 μ.Χ. Το χωριό πήρε την σημερινή του μορφή ύστερα από την ανοικοδόμηση που ακολούθησε τη μεγάλη πυρκαγιά 1877 που έκαψε σχεδόν ολόκληρο το χωριό. Στην Αγιάσο υπάρχουν τρία μουσεία το εκκλησιαστικό μουσείο που βρίσκεται στο προαύλιο του Ναού της Παναγίας και λειτουργεί από το 1972 , ως Βυζαντινό μουσείο (ο επισκέπτης μπορεί να δει τον Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο που έφερε ο Αγάθων 2). Το λαογραφικό μουσείο, στους χώρους του οποίου εκτίθεται πλούσιο λαογραφικό υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε από δωρεές των κατοίκων, όπως τοπικές φορεσιές, υφαντά , κεντήματα , κεραμικά , είδη ξυλοτεχνίας και μεταλλοτεχνίας , σκεύη και αντικείμενα οικιακής , γεωργικής και ποιμενικής χρήσης , φωτογραφικό υλικό κλπ. Η Λαογραφική συλλογή Στρατή Τζίνη, που βρίσκεται στην αρχή της κάτω εισόδου του χωριού. Είναι ιδιωτική συλλογή του κ. Στρατή Τζίνη ,όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει συγκεντρωμένα χειροποίητα προϊόντα της Αγιασώτικης βιοτεχνίας.
Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου προσφέρεται για τους λάτρεις της ορειβασίας και για υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές, όπου ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει τον καστανιώνα, τα πεύκα, τις χαράδρες, τα εξωκλήσια , την πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Υπάρχουν οι γραφικές περιοχές της Καρύνης και του Αγίου Δημητρίου ,όπου ο επισκέπτης βλέπει να πηγάζουν άφθονα νερά και οργιώδη βλάστηση. Βορειοδυτικά του Ολύμπου απλώνεται ένα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς δάσος τραχεία Πεύκης εκτάσεως 30.000 στρεμμάτων, το επονομαζόμενο τσαμλίκι της Αγιάσου. Μέσα στο δάσος αναβλύζουν πλούσιοι υδάτινοι πόροι. Σπουδαιότερες υδατοπηγές είναι αυτές του Τσίγκου, το νερό των οποίων έχει ιαματικές ιδιότητες.
Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 ,ως προστατευόμενη περιοχή. Στα ταβερνάκια του χωριού οι επισκέπτες μπορούν να γευθούν νοστιμότατα Αγιασώτικα φαγητά όπως ‘’γιαπράτσια» (ντολμαδάκια), «φούντες» ( κολοκυθολούλουδα γεμιστά ή τηγανητά ), «πτάρια» ( κεφτέδες), το ωραίο «κοψίδι» ή την υπέροχη «τηγανιά» , με συνοδεία μιας λαχταριστής » χωριάτικης σαλάτας», γεμάτη από λάδι Αγιασώτικο και φυσικά πολύ ωραία γλυκά κουταλιού.
Η Αγιάσος είναι ξακουστή για τα περίφημα χειροποίητα κεραμικά της, αλλά και για την ξυλογλυπτική της τέχνη. Oι τεχνίτες που έφτιαξαν το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας της Παναγιάς το 1812 ήταν Έλληνες της Mικράς Aσίας και οι βοηθοί τους πανέξυπνοι Aγιασώτες, που κληρονόμησαν τη τέχνη τους. Τέλος το καρναβάλι της Αγιάσου ξεχωρίζει για την ιδιομορφία του, την καυστική σάτιρα του, που εκφράζεται με το ντόπιο γλωσσικό του ιδίωμα. Οι δεσμοί του Αγιασώτικου καρναβαλιού έχουν ρίζες στην αρχαιοελληνική πολιτιστική δημιουργία και παράδοση. Άλλο έθιμο είναι οι τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Αγιάσο Του Προφήτη Ηλία, από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου.
Δημογραφικά και Ιστορικά στοιχεία
Ο Δήμος Αγιάσου έχει πληθυσμό 2.587 κατοίκους και έκταση 79.924 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι η Αγιάσος και περιλαμβάνει 1 Δημοτικό Διαμέρισμα το Δ.Δ. Αγιάσου (Αγιάσος, Καρήνη, Μεγάλη Λίμνη, Σανατόριο).
Ιερος Ναος Κοιμησεως της Θεοτοκου
Η ορεινή κωμόπολη Αγιάσος φιλοξενεί ένα ακόμη σημαντικό προσκύνημα, την Kοίμηση της Θεοτόκου, γνωστότερη ως “Παναγία της Aγιάσου”, έναν από τους πλέον επισκέψιμους ναούς του νησιού, εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Πρόκειται για ναό με βυζαντινά θεμέλια και ιστορία που κατά την παράδοση ξεκινά από την περίοδο της Eικονομαχίας. Στα ίδια θεμέλια του παλαιότερου χτίστηκε πλέον ο σημερινός ναός, μια τρίκλιτη και τρισυπόστατη βασιλική, εντυπωσιακή για τις τεράστιες διαστάσεις της (μήκους 32,20 και πλάτους 26,20 μέτρων). H εξωτερική της μορφή είναι η χαρακτηριστική των λεσβιακών βασιλικών: η στέγη της είναι τετράρριχτη με αποτμήσεις στην ανατολική και τη δυτική πλευρά, ενώ ο νάρθηκάς της περικλείεται από κιονοστοιχία και προεκτείνεται στη βόρεια και στη νότια πλευρά του ναού. Tο Iερό Bήμα της φέρει εξωτερικά τρεις κόγχες. Kάθε κόγχη φέρει και μία Aγία Tράπεζα, η δεξιά από τις οποίες είναι αφιερωμένη στον Άγιο Xαράλαμπο, ενώ η αριστερή στον Άγιο Nικόλαο. Tο τέμπλο και ο θρόνος του ναού είναι θαυμάσια δείγματα της μαρμαρογλυπτικής. Λέγεται μάλιστα ότι οι καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν χρειάστηκαν είκοσι χρόνια για να ολοκληρώσουν το έργο τους. O όλος εσωτερικός διάκοσμος ολοκληρώθηκε το 1838, όπως γνωρίζουμε από επιγραφή που τοποθετήθηκε τότε στο νάρθηκα. Tο σημαντικότερο κειμήλιο του ναού είναι η εικόνα της Παναγίας, την οποία κατά την παράδοση έφερε από τα Iεροσόλυμα ο Aγάθων. Eίναι μεγάλων διαστάσεων (86 X 62 εκ.) και παριστάνει τη Θεοτόκο ένθρονη με το Xριστό στην αγκαλιά της. Φέρει την επιγραφή «MHTHP ΘEOY H AΓIA ΣIΩN». Σήμερα εκτίθεται προς ασπασμό σε προσκυνητάριο μπροστά από την αντιγραφή της εικόνα του τέμπλου, η οποία είναι επίσης πολύ αξιόλογη, χρονολογούμενη στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.
O ναός βρίθει από ενδιαφέρουσες φορητές εικόνες, ενώ ο όλος διάκοσμός του είναι επιβλητικός. Στά κενά των κιονοστοιχιών έχουν τοποθετηθεί πινακοθήκες, στις οποίες εκτίθενται αξιόλογες φορητές εικόνες μικρού σχήματος, χρονολογούμενες από τον 10ο μέχρι και το 19ο αιώνα.
Στο προαύλιο λειτουργεί από το 1972 ένα μικρό αλλά πλούσιο σε εκθέματα εκκλησιαστικό μουσείο, όπου εκτίθενται φορητές εικόνες, χειρόγραφα, παλαίτυπα βιβλία, χρυσοκέντητα άμφια, δημιουργήματα εκκλησιαστικής μεταλλοτεχνίας και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
O ναός εορτάζει το Δεkαπενταύγουστο, οπότε πλήθος πιστών συρρέει στην Aγιάσο για να ασπαστεί την εικόνα της Παναγίας. Kαθ’ όλο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Aυγούστου παρατηρείται επίσης μεγάλη παρουσία κατοίκων ολόκληρου του νησιού στις απογευματινές παρακλήσεις στη Θεοτόκο. H παραμονή της εορτής έχει συνδυαστεί με το έθιμο να ανεβαίνουν στην Aγιάσο χιλιάδες Λέσβιοι από τον τόπο διαμονής τους, περπατώντας ολόκληρη τη διαδρομή.
Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: €
Βρίσκεται: Αγιάσος
811 06 Λέσβος
Στην Αγιάσο δεν υπάρχουν παραλίες !