• 0

Καλλονή – Σκάλα Καλλονής

Καλώς ήρθατε στη Καλλονή – Σκάλα Καλλονής

Μπορούμε να παρέχουμε οποιαδήποτε υπηρεσία θέλετε!

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια περιγραφή της πόλης και της ιστορίας της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αξιοθέατα, τις παραλίες της περιοχής και τους χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνου και υπηρεσίες, επιλέξτε από το μενού την επιλογή που θέλετε.

Η Καλλονή βρίσκεται στο μέσον του νησιού και γνωρίζει τα τελευταία χρόνια αλματώδη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, αφού αποτελεί οικονομικό και εμπορικό κέντρο. H πόλη της Kαλλονής διαθέτει μια μεγάλη σύγχρονη αγορά με καταστήματα που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του ανθρώπου. Είναι έδρα του Kέντρου Υγείας της B.Δ. περιφέρειας, όπου παρέχεται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

O κάμπος της Kαλλονής που είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα του νησιού, με τα πολλά νερά, το πλούσιο χώμα, τον ήλιο που τον ζεσταίνει 3.000 ώρες το χρόνο, αποτελεί το καταπράσινο κέντρο της Λέσβου και κατοικείται πυκνά, λόγω του πλούτου του, από την αρχαιότητα.

Οι παράλιες περιοχές του κόλπου Καλλονής έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «Natura 2000», αφού αποτελούν ένα άριστο καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής σπάνιων και προστατευμένων ειδών ορνιθοπανίδας. Οι αλυκές της Kαλλονής συγκεντρώνουν πολλά πουλιά (φοινικόπτερα, φλαμίνγκο και άλλα), που προσφέρουν στους παρατηρητές εντυπωσιακό θέαμα. Λίγο πιο πάνω από την Καλλονή στο δρόμο προς Σίγρι στη μέση μιας ολοπράσινης κοιλάδας, βρίσκεται η Μονή Λειμώνος. Ένα σημαντικό μοναστήρι στην καρδιά της Λέσβου, με εντυπωσιακό μουσειακό πλούτο.

Το μοναστήρι χτίστηκε το 1523 από το Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιγνάτιο Αγαλιανό λειτούργησε από το 1530 το πρώτο σχολείο αρρένων για κληρικούς και λαϊκούς. Εντός της Μονής βρίσκονται πολλές μικρές και μεγάλες εκκλησίες, παλαιές και νέες. Ακόμη, υπάρχουν χιλιάδες τόμοι παλαιών βιβλίων και χειρόγραφα μεγάλης πνευματικής αξίας και σπανιότητας. Παράλληλα, λειτουργεί μουσείο με αίθουσες εικόνων, χειρογράφων, αμφίων, λειτουργικών σκευών και κεντημάτων. Σε μικρή απόσταση από τη Μονή Λειμώνος βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μυρσινιώτισσας, Βυζαντινή μονή η οποία ανασυστήθηκε, επίσης από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, το 1523. Eδώ στην Kαλλονή έχει λειτουργήσει και το πρώτο σχολείο μέσης εκπαίδευσης του νησιού, η περίφημη «επαρχιακή ελληνική Σχολή», στα 1804 απ’ όπου αποφοίτησαν οι δάσκαλοι που επάνδρωσαν τα υπόλοιπα σχολεία του νησιού.

Μπαίνοντας στην πόλη συναντάμε την Αρίσβη, που είναι ενοποιημένη με τον οικισμό της Καλλονής και τους οικισμούς Αργιανά, Κεράμι και Παπιανά, καθώς και τη Σκάλα Καλλονής, όπου βρίσκονται σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η Σκάλα, φημίζεται ιδιαίτερα και για την πασίγνωστη σαρδέλα Καλλονής ή αλλιώς «παπαλίνα» που αποτελεί έναν από τους καλύτερους μεζέδες του καλοκαιριού. Μάλιστα ο Δήμος στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων διοργανώνει κάθε καλοκαίρι τη »Γιορτή της Σαρδέλας», που συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Στην παραλία των Παρακοίλων υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει κάθε είδους νοστιμιά. Λίγα χιλιόμετρα δυτικά των Παρακοίλων βρίσκεται η γραφική Αποθήκα, το επίνειο της Αγρας με πολλά ταβερνάκια και φρεσκότατο ψάρι.

 Δημογραφικά και Ιστορικά στοιχεία
Ο Δήμος Καλλονής έχει πληθυσμό 8.194 κατοίκους και έκταση 24.1946στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι η Καλλονή και περιλαμβάνει 9 Δημοτικά Διαμερίσματα: Καλλονής, Άγρας, Ανεμότιας, Αρίσβης, Δαφίων, Κεραμίου, Παρακοίλων, Σκαλοχωρίου, Φίλιας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα διάσπαρτα λείψανα τειχών, σφονδύλων, κιονόκρανων, αγγείων, τα ερείπια ναών, οι βωμοί, τα αντικείμενα, τα νομίσματα σκορπισμένα σε μια έκταση που ξεπερνά τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα σηματοδοτούν το ιστορικό παρελθόν και τον σημαντικό πολιτισμό των δύο πόλεων, που χάθηκαν από μεγάλο σεισμό στα 231 π.X.

 Μονή Λειμώνος
Η Μονή Λειμώνος βρίσκεται στο κέντρο της Λέσβου και σε απόσταση 14 χλμ. βορειοδυτικά της Καλλονής, σε εύφορο λεκανοπέδιο. Η μονή Λειμώνος είχε ιδρυθεί στους βυζαντινούς χρόνους και διαλύθηκε πιθανόν στα τέλη του 15ου αι. Ο επίσκοπος Μηθύμνης Ιγνάτιος ανασυγκρότησε τη μονή το 1527 και ίδρυσε σχολή, η οποία συνέβαλε στην αναβίωση του μοναχισμού στη Λέσβο. Το λατρευτικό συγκρότημα της μονής Λειμώνος αποτελείται από οικοδομήματα διαφόρων εποχών.

Το καθολικό που βρίσκεται στον κεντρικό περίβολο αποτελεί τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Χτίστηκε το 1795 στη θέση του παλαιότερου καθολικού και έχει ενσωματωμένα πέντε παρεκκλήσια. Το 1800 χρονολογείται η νεότερη φάση της τοιχογράφησης από τον αγιορείτη μοναχό Νικηφόρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εικονογραφικό πρόγραμμα των τοιχογραφιών του σκευοφυλάκιου (κρύπτης) στο ανατολικό τμήμα του ναού. Το κοιμητήριο της μονής βρίσκεται εκτός του περιβόλου. Στο ναό του κοιμητηρίου, σώζονται τοιχογραφίες του 16ου αι. Στη δυτική πτέρυγα του κεντρικού περιβόλου φυλάσσονται ιερά άμφια, εξαιρετικά δείγματα εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής, βημόθυρα, σπαράγματα τοιχογραφιών, φορητές εικόνες, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες, καθώς και η βιβλιοθήκη της μονής. Στο μουσείο φυλάσσονται ακόμη ένα Ευαγγελιστάριο του 9ου αι., πατριαρχικά σιγίλλια, σουλτανικά φιρμάνια κ.α.

Τα τελευταία χρόνια η Μονή άρχισε να αναστηλώνεται και να φυσάει άνεμος δημιουργίας.Ο σημερινός ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος χάρις στις άοκνες και με πολύ ζήλο προσπάθειές του, κατάφερε να ξαναφέρει τη Μονή στη θέση που της αξίζει.Τα τελευταία τριάντα χρόνια με πολύ δουλειά αναστήλωσε την παλαιά πτέρυγα των κελιών, το Καθολικό καθώς και άλλα κτίσματα. Δημιούργησε νέα συγκροτήματα που στεγάζουν σήμερα: το Γηροκομείο όπου μπορούν να βρουν φιλοξενία οι ηλικιωμένοι απόμαχοι της ζωής.

Ξενώνα δυναμικότητας 200 ατόμων τουλάχιστον όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, διαθέτοντας μάλιστα και ιδιαίτερα εντυπωσιακή τραπεζαρία δυναμικότητας 500 ατόμων.Ίδρυσε και λειτούργησε το μεγαλύτερο Μουσείο που μπορεί να δει επισκέπτης σε μοναστηριακό χώρο σε όλη την Ελλάδα, όπου στις πάμπολλες αίθουσες τους εκτίθενται κειμήλια ανεκτίμητου αξίας και περιλαμβάνει:

 Ισόγειο – Κυρίως πτέρυγα
Ιεροφυλάκιο των Ιερών εικόνων και ΛειψάνωνΒιβλιοθήκη χειρογράφων με 516 χειρόγραφα από τα οποία 59 είναι σε μεμβράνες. Τ’ αλλά είναι μετάξινα ή χάρτινα. Τα χειρόγραφα χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα έως και σήμερα.

 Σκευοφυλάκιο
Λαϊκό Μουσείο με ένα εντυπωσιακό πλούτο αντικειμένων. Ανάμεσα σ’ αυτά βρίσκεται μια πολυθρόνα του Αγίου Ιγνατίου, κασέλες με ποικιλόμορφες, ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις, εικόνες με επίχρυσες παραστάσεις και αγίους ζωγραφισμένους με τη βυζαντινή λαϊκή τεχνοτροπία, γυάλινα καντήλια με διάφορους χρωματισμούς και διακοσμήσεις.

  • Παράρτημα Λαϊκού Μουσείου
  • Το Ιεροφυλάκιο του Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιακώβου (+ 1984)
  • Το Λεσβιακό σπίτι
  • Το Λαογραφικό Μουσείο

Βιβλιοθήκη εντύπων με 20.000 περίπου βιβλία από το 1498, πολλά δε από αυτά είναι σπανιότατα. Το αρχαιότερο βιβλίο είναι ένα Ευαγγέλιο του Θ’ αιώνα, καλλιτεχνικά γραμμένο με μελάνι χρυσόξανθο. Γεωλογικό μουσείο (Μουσείο Πετρωμάτων)

Σε νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται προβλέπεται να εκτεθούν τα επόμενα χρόνια πίνακες, νομίσματα, αντιμίσια κ.ά.Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν καταστήσει τα τελευταία χρόνια την Ιερά Μόνη Λειμώνος σημαντικό πόλο έλξης προσκυνητών και επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Η παράδοση διατηρείται σε όλο της το μεγαλείο, τονίζοντας τη διαχρονικότητά της, έτσι ώστε μια επίσκεψη στη Μονή να ζωντανεύει θρησκευτικές, ιστορικές και εθνικές μνήμες της Λέσβου και της Ελλάδος.

Ώρες λειτουργίας:
Είσοδος: €
Βρίσκεται:
813 00 Λέσβος
Τηλ.: 22530-22289

 Υδροβιότοπος Κόλπου Καλλονής
Οι Παράκτιοι Υγρότοποι του Κόλπου Καλλονής αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου. Οι παράκτιες περιοχές περιμετρικά του Κόλπου Καλλονής αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα μωσαϊκό αλιπέδων αλυκών, εκβολών μικρών ποταμών και χείμαρρων, καλαμιώνων, πευκοδάσους και ελαιώνων. Έτσι οι σχηματιζόμενοι υγρότοποι χρησιμεύουν ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών.

Συγκεκριμένα οι υγροβιότοποι περιλαμβάνουν όλο τον θαλάσσιο χώρο του Κόλπου και μεγάλο αριθμό χερσαίων υγρότοπων: οι αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου, οι χείμαρροι Τσικνιάς, Βούβαρης, Μυλοπόταμος, Εννιά Καμάρες, Ποταμιά, Λιμνοθάλασσα των Μέσσων, το έλος της Σκάλας Καλλονής, των Παρακοίλων, της Νυφίδας, κ.α. Η περιοχή του Κόλπου, έχει ενταχθεί στο Εθνικό & Ευρωπαϊκό Κατάλογο «Ειδικών Περιοχών Διατήρησης της Φύσης» του Δικτύου NATURA 2000″.

 Μονή Παναγίας Μυρσινιώτισσας
Σε μικρή απόσταση από τη Μονή Λειμώνος βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μυρσινιώτισσας, Βυζαντινή μονή η οποία ανασυστήθηκε, επίσης από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, το 1523. Πέραν της μεγάλης του ιστορίας, το μοναστήρι προσφέρει στον επισκέπτη την παραδείσια γαλήνη του μοναχικού περιβάλλοντος και τον γεμάτη χρώματα ηρεμία της ανθόφυτης αυλής του.

 Σκάλα Καλλονής
H Σκάλα Kαλλονής έχει οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο και ζεστά νερά. Μόλις 2 χλμ από την Καλλονή, στην Σκάλα Καλλονής θα βρείτε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

 Παράκοιλα
Τα Παράκοιλα βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα της Καλλονής, μέσα στον κόλπο Καλλονής. Η παραλία είναι αμμώδης και υπάρχουν αρκετές ταβέρνες στην περιοχή. Η ακτή προσφέρεται για κολύμπι και για ψάρεμα.

 Αποθήκα
Λίγα χιλιόμετρα δυτικά των Παρακοίλων βρίσκεται η γραφική Αποθήκα, το επίνειο της Άγρας με πολλά ταβερνάκια και φρεσκότατο ψάρι. Η παραλία είναι αμμώδης.