• 0

Πέτρα

Καλώς ήρθατε στη Πέτρα

Μπορούμε να παρέχουμε οποιαδήποτε υπηρεσία θέλετε!

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια περιγραφή της πόλης και της ιστορίας της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αξιοθέατα, τις παραλίες της περιοχής και τους χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνου και υπηρεσίες, επιλέξτε από το μενού την επιλογή που θέλετε.

Η Πέτρα απέχει περίπου 55 km από τη Μυτιλήνη. Χαρακτηριστικό της ο βράχος της ύψους περίπου 40 μέτρων, που δεσπόζει στην περιοχή και στην κορυφή του είναι κτισμένη η Παναγία η Γλυκοφιλούσα. Η περιοχή είναι από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες του νησιού. Η Πέτρα φαίνεται να ήταν κατοικημένη από τους αρχαίους χρόνους, γεγονός που αποδεικνύεται από τους αρχαίους τάφους (Ελληνικούς) που βρέθηκαν στη θέση Κεραμιδαριά 600 μέτρα έξω από το χωριό. Στην κορυφή του βράχου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού και αναμφισβήτητα το πιο αξιόλογο της περιοχής. Πρόκειται για την εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσα, που κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Για να φτάσετε σ’ αυτή θα πρέπει να ανεβείτε τα 114 λαξεμένα στο βράχο σκαλοπάτια.

Η Πέτρα είναι γεμάτη από καλοδιατηρημένα νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου και 20ού αιώνα, με καταπράσινες αυλές, περίτεχνες πόρτες και όμορφα ρόπτρα. Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αναπαλαιωμένο αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας, που χαρακτηρίζεται σαν μοναδικό στη Λέσβο για την εσωτερική του διαρρύθμιση και τις όμορφες τοιχογραφίες του. Κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Η περιοχή είναι από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες του νησιού.

Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και bars, που όμως δεν προσβάλλουν τη γραφικότητα του οικισμού. Η παραλία της Πέτρας, πλήρως οργανωμένη είναι από τις πιο ωραίες του νησιού. Η αμμουδιά της εκτείνεται σε μήκος 3 χλμ. ενώ τα πεντακάθαρα νερά της προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσια αθλήματα. Ακριβώς απέναντι από την παραλία βρίσκονται ακατοίκητα νησάκια, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι ο Αϊ-Γιώργης, τα υπόλοιπα είναι το Μικρό νησί, το Γλαρονήσι και το Μυρμήγκι, που αποτελούν προστατευόμενη ζώνη άγριας πτηνοπανίδας και λειτουργούν ως οικολογικά παρατηρητήρια.

Στην περιοχή υπάρχει ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πέτρας, ο οποίος παρέχει φιλοξενία σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε όλο το χωριό της Πέτρας, προσφέροντας σπιτικό παραδοσιακό πρωινό. Επίσης λειτουργεί εστιατόριο στην πλατεία του χωριού στον πρώτο όροφο κεντρικού κτηρίου όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευθούν νοστιμότατα σπιτικά εδέσματα, παρασκευασμένα με τοπικά υλικά και παραδοσιακές συνταγές του νησιού.

 Δημογραφικά και Ιστορικά στοιχεία
Ο Δήμος Πέτρας έχει πληθυσμό 3.749 κατοίκους και έκταση 75.329 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι η Πέτρα και περιλαμβάνει 5 Δημοτικά Διαμερίσματα: Πέτρας, Λαφιώνας, Σκουτάρου, Στύψης και Υψηλομετώπου. Η Πέτρα φαίνεται να ήταν κατοικημένη από τους αρχαίους χρόνους, γεγονός που αποδεικνύεται από τους αρχαίους τάφους (Ελληνικούς) που βρέθηκαν στη θέση Κεραμιδαριά 600 μέτρα έξω από το χωριό. Βρέθηκαν επίσης νομίσματα Ρωμαϊκής εποχής, Βυζαντινά ανάγλυφα, εντοιχισμένος δικέφαλος αετός εις τον περίβολο της Παναγίας και τοιχογραφίες του 16ου μ.Χ. αιώνα στο ναό του Αγίου Νικολάου.

Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας
Στην Πέτρα βρίσκεται το αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας, ένα από τα λιγοστά παραδείγματα της παραδοσιακής αρχοντικής κατοικίας στη Λέσβο. Πρόκειται για κτίσμα του μεταιχμίου του 18ου-19ου αιώνα που ανήκει στην κοσμική αρχιτεκτονική της Λέσβου της ύστερης Τουρκοκρατίας, με πάντρεμα ντόπιων στοιχείων αλλά και ανατολίτικων με το νεοκλασικισμό, τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και το ρυθμό μπαρόκ. Το σημερινό όνομα του αρχοντικού αποτελεί μετάφραση του επιθέτου των τελευταίων ιδιοκτητών του, Μπαρδακτσόγλου (Μπαρδάκ, λέξη τούρκικη: βαρέλι), οι οποίοι εμπορευόταν το κρασί.

Η αρχιτεκτονική του αρχοντικού ακολουθεί τη διαδεδομένη τυπική διάταξη των αρχοντικών κατοικιών, που χτίζονταν συνήθως στο κέντρο αγροτικών κτημάτων, κλεισμένων με περίβολο. Το κτίριο είναι διώροφο, με συμπαγές λιθόκτιστο ισόγειο, που του προσδίδει φρουριακό χαρακτήρα, αντίστοιχο με τις παλαιότερες οχυρές εξοχικές κατοικίες. Αντίθετα με το λιτό ύφος του ισογείου, ο όροφος ο οποίος είναι κτισμένος από ελαφρά υλικά με την τεχνική μπαγδατί (ξύλινος σκελετός, επιχρισμένος με λάσπη), χαρακτηρίζεται από έντονη διακοσμητική διάθεση που εκφράζεται μέσα από τις τοιχογραφίες και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια. Η εσωτερική διαμόρφωση των χώρων του αρχοντικού ανταποκρινόταν απόλυτα στις καθημερινές ανάγκες και στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Το ισόγειο είχε κυρίως αποθηκευτική χρήση, ενώ η κατεξοχήν ζωή της οικογένειας, καθημερινή και επίσημη, εκτυλισσόταν στον όροφο όπου και υπάρχει ένα μεγάλο χωλ και γύρω τα δωμάτια. Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται μέσω ξύλινης κλίμακας. Η εσωτερική διαρρύθμιση του αρχοντικού στον όροφο ακολουθεί το σχήμα του ισοσκελούς σταυρού εγγεγραμμένου σε τετράπλευρο παράγωνο σχήμα, υποταγμένο σε μια απόλυτα ισορροπημένη σύνθεση. Κινητά έπιπλα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπήρχαν. Η πρόνοια για την επίπλωση γινόταν, επομένως, με αρχιτεκτονικά μέσα. Χαμηλοί σοφάδες στους οντάδες χρησίμευαν για καθιστικά στη διάρκεια της ημέρας και για κρεβάτια τη νύχτα. Τα στρωσίδια του ύπνου διπλώνονταν το πρωί και τοποθετούνταν στις μεσάντρες (ντουλάπες), που καλύπτουν τη μία πλευρά των δωματίων. Διακοσμητική διάθεση διαπιστώνεται σε όλα τα στοιχεία που αποτελούν τον όροφο. Τοιχογραφική διακόσμηση υπάρχει στα σημαντικότερα δωμάτια με τοπογραφίες, όπου κυριαρχεί το υγρό στοιχείο, απεικονίσεις πόλεων και αγαπητών μοτίβων της εποχής, όπως ανθέμια, βάζα και γιρλάντες με λουλούδια κ.α. Οι συνθέσεις διακρίνονται από νεοκλασικό ύφος με στοιχεία τουρκομπαρόκ.

Στο αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας έχουμε μια κλασική αίσθηση, με την ελεγχόμενη συμμετρία και ισορροπημένη δομή στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση. Η πολυτέλεια επιτυγχάνεται με πολύ λιτά μέσα, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας αποτελεί σημαντικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής της όψιμης Οθωμανικής περιόδου της Λέσβου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για την οργάνωση της κάτοψης, του θεματικού διακόσμου, του λειτουργικού τυπικού και των κατασκευαστικών λεπτομερειών.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 08:30-15:00 (Δευτέρα κλειστό )
Είσοδος: Ολόκληρο €3, Μειωμένο €2
Βρίσκεται: Πέτρα,
81109 Λέσβος,
Τηλ: 22530 41510
Fax: 22510 40112

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πέτρας
Το 1983 που ξεκίνησε ο πρώτος Ελληνικός Αγροτουριστικός συνεταιρισμός γυναικών στην Πέτρα της Λέσβου, οι 580.000 αγρότισσες της Ελλάδας βρίσκονταν στο περιθώριο της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι 40 αγρότισσες της Πέτρας κατάφεραν να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση και να δώσουν το μήνυμα της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης της αγρότισσας σε όλη την Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα όμως στο νομό Λέσβου.

Στηριγμένες στο μοντέλο του ιστορικού συνεταιρισμού των Αμπελακίων, ανέπτυξαν επιχειρηματικές δραστηριότητες, βασισμένες στην εργασία τους και όχι στην ύπαρξη κεφαλαίων και κατάφεραν να κατακτήσουν, το 1992, ένα από τα 5 βραβεία του ΟΗΕ για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με στόχο την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο Συνεταιρισμός παρέχει φιλοξενία σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε όλο το χωριό της Πέτρας, προσφέροντας σπιτικό παραδοσιακό πρωινό. Επίσης λειτουργεί εστιατόριο στην πλατεία του χωριού στον πρώτο όροφο κεντρικού κτηρίου όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευθούν νοστιμότατα σπιτικά εδέσματα, παρασκευασμένα με τοπικά υλικά και παραδοσιακές συνταγές του νησιού.

Βρίσκεται: Πέτρα
81109, Λέσβου
Τηλ.: 22530 41238, 41309

Ιερός Ναός Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας
Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού στη μαγευτική και κοσμοπολίτικη Πέτρα βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας χτισμένη πάνω σε βράχο, όπου έχουν λαξευτεί στη βορινή του πλευρά 114 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία. Σήμερα αποτελεί σημαντικό προσκύνημα του νησιού και τόπο έλξης επισκεπτών κατά τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου, για το προσκύνημα της Παναγίας όπως επίσης και κατά την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και της περιφοράς του επιταφίου.

Η εξαίρετα οχυρή του θέση ωθεί στην αναζήτηση της κτίσης του στην περίοδο των συχνών πειρατικών επιδρομών της Υστεροβυζαντινής περιόδου. Η περίοπτη εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα, σπάνιες Βυζαντινές εικόνες και εξαιρετικής αισθητικής ξυλόγλυπτο επισκοπικό θρόνο. Στην ίδια θέση πιθανολογείται ότι υπήρχε ναϊδριο από το 15ο αιώνα. Στη θέση του χτίστηκε το 17ο αιώνα μεγαλύτερη εκκλησία με κελιά. Η ανακαίνιση του ναού στη μορφή που παρουσιάζεται σήμερα έγινε με σουλτανικό φιρμάνι το 1840 από την εξ Ανεμώτιας πρωτομάστορα Στρατή Καρέκο.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
Σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται και ο ναός του αγίου Νικολάου, ένα όμορφο μικρό μνημείο κοντά στον τεράστιο πλάτανο του χωριού. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα στις τοιχογραφίες της οποίας ξεχωρίζει η σπάνια και ίσως μοναδική σε ναό απεικόνιση της στιγμής του αυτοαπαγχονισμού του Ιούδα.

Πέτρα
Η παραλία της Πέτρας, πλήρως οργανωμένη είναι από τις πιο ωραίες του νησιού. Η αμμουδιά της εκτείνεται σε μήκος 3 χλμ. ενώ τα πεντακάθαρα νερά της προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Είναι μια οργανωμένη πλαζ που παρέχει στους λουόμενους όλες τις σύγχρονες ανέσεις και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για θαλάσσια σπορ και παιχνίδια. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Ακριβώς απέναντι από την παραλία βρίσκονται ακατοίκητα νησάκια, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι ο Αϊ-Γιώργης, τα υπόλοιπα είναι το Μικρό νησί, το Γλαρονήσι και το Μυρμήγκι.

Αυλάκι
Η παραλία Αυλάκι βρίσκεται στην έξοδο της Πέτρας με κατεύθυνση την Άναξο. Είναι μια μικρή, όμορφη παραλία που βρίσκεται δίπλα σε μικρό λιμανάκι. Στην περιοχή υπάρχουν και ταβέρνες για να απολαύσετε τα εδέσματα τους.