• 0

Άντισα – Βατούσα

Καλώς ήρθατε στην Άντισσα – Βατούσα

Μπορούμε να παρέχουμε οποιαδήποτε υπηρεσία θέλετε!

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια περιγραφή της πόλης και της ιστορίας της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αξιοθέατα, τις παραλίες της περιοχής και τους χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνου και υπηρεσίες, επιλέξτε από το μενού την επιλογή που θέλετε.

Η Άντισσα είναι μια όμορφη κωμόπολη κτισμένη γύρω από την πλαγιά του βουνού. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού σε απόσταση 76 χλμ. από την πρωτεύουσα. Η περιοχή αυτή έχει μεγάλη ιστορική σημασία για τη Λέσβο, καθώς εδώ άκμασε η ομώνυμη αρχαία πόλη και ένας από τους πρώτους αιολικούς οικισμούς του νησιού. Στην περιοχή αυτή αναπτύχτηκε ιδιαίτερα η τέχνη της μουσικής. Σύμφωνα με τη μυθολογία στην παραλία της Άντισσας τα κύματα ξέβρασαν τη λύρα και το κεφάλι του Ορφέα, τον οποίο δολοφόνησαν οι Μαινάδες. Επίσης, η τοπική παράδοση αναφέρει ότι στο βυθό της θάλασσας βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, την οποία κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι.

Σήμερα η Άντισσα είναι μία κωμόπολη που ζει από την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Φημίζεται για το πολύ καλό κλίμα της και τη φιλοξενία των κατοίκων. Αποτελεί διοικητικό κέντρο της περιοχής, έδρα πολλών δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών κοινής ωφέλειας (Αστυνομικό Τμήμα, Κέντρο Υγείας, Κτηνιατρείο, Ταχυδρομείο κλπ). Διαθέτει Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Στην Πλατεία, βρίσκεται και το Δημοτικό Κατάστημα, το οποίο διαθέτει μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων. Δίπλα, βρίσκεται η μεγάλη εκκλησία του χωριού ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Πρόκειται για μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, που χτίστηκε το 1807 και επισκευάστηκε το 1927 και το 1971. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Λαογραφική Συλλογή που εκτίθεται στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στην Άντισσα λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο, που φιλοξενεί εικόνες, άμφια και ιερά σκεύη, ενώ υπάρχει και ιδιωτική συλλογή παραδοσιακών παιχνιδιών.

Στην περιοχή υπάρχει η Μονή Περιβολής (1600-1650), που βρίσκεται σε μια κατάφυτη λαγκαδιά του ποταμού Βούλγαρη ανάμεσα στη Βατούσα και την Άντισσα και οδηγεί σε αυτή μια παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου Καλλονής-Άντισσας. Πρόκειται για γυναικεία μονή αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, η οποία ερημώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια.

Στη βόρεια ακτή της Λέσβου βρίσκεται η Αρχαία Άντισσα, στο ακρωτήρι του Οβριόκαστρου, καθώς και η τοποθεσία «Καλός Λιμένας» ή «Τσαμούρ λιμάνι», που είναι μια μικρή τουριστική σκάλα με μακρόχρονη ιστορία όπως μαρτυρούν τα ερείπια από την αρχαιότητα.

Φημισμένα προϊόντα της περιοχής είναι τα τυριά και το μικρής παραγωγής κρασί, το οποίο μπορεί να προμηθευτεί κανείς από παραγωγούς.

Το δημοτικό διαμέρισμα της Βατούσας του Δήμου Ερεσού – Αντίσσης, είναι ένα από τα έξι του Δήμου και το πρώτο που συναντά κανείς προερχόμενος από την πόλη της Μυτιλήνης, σε απόσταση 66 χιλ. περίπου από αυτή. H Βατούσα είναι χτισμένη στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Κουρατσώνα (υψόμετρο του βουνού 786μ.) στην πλαγιά ενός λόφου, που αποτελεί έναν ηφαιστειακό δόμο και σχηματίστηκε από την ψύξη ηφαιστειακής λάβας πριν από 17 εκατομμύρια χρόνια. Σημαντικότατες είναι οι δύο βιβλιοθήκες του οικισμού, που δωρήθηκαν στο Σχολείο αρρένων, με σημαντικές εκδόσεις Λειψίας. Οι βιβλιοθήκες στην αρχή ήταν εγκατεστημένες στο Σχολείο αρρένων και σήμερα μεταφέρθηκαν και λειτουργούν στο Πνευματικό Κέντρο του οικισμού, που στεγάζεται στο «Αρχοντικό Γώγου». Το «Αρχοντικό Γώγου», λειτουργεί παράλληλα και ως Λαογραφικό μουσείο.

Λίγα χιλιόμετρα απο τη Βατούσα βρίσκεται το χωριό Χίδηρα, στο οποίο πρέπει να επισκεφτείτε το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», το οποίο είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης.

Σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει στην παραγωγή άριστης ποιότητας και μοναδικότητας κτηνοτροφικών προϊόντων του οικισμού, (λαδοτύρι, φέτα εξαιρετικής γεύσης, μυζήθρα, μανέστρα, που είναι ένα είδος κριθαράκι φτιαγμένο με το χέρι με βάση το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα κλπ), σε επίπεδο σήμερα οικιακής οικονομίας, αν και υπήρξε μεγάλο χρονικό διάστημα που λειτούργησε κτηνοτροφικός συνεταιρισμός ο οποίος παρήγαγε παραδοσιακά κτηνοτροφικά προϊόντα αρίστης ποιότητας σε ιδιόκτητο τυροκομείο και ο οποίος για την ποιότητα του προϊόντος, έλαβε βραβείο πρόβειου βουτύρου στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 1968.

Επίνειο της Αντισσας είναι ο Γαβάθας, μια ονειρεμένη παραλία που προσφέρεται και για ψάρεμα. Κοντά στην παραλία λειτουργούν ταβέρνες που σερβίρουν όλες τις παραδοσιακές συνταγές. Στην Αντισσα λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.Παραλίες της περιοχής αποτελούν ο Γαββαθάς, η Αρχαία Άντισσα, το Καλο λιμάνι και 6 χλμ βόρεια της Άντισσας ο Κάμπος.

 Δημογραφικά και Ιστορικά στοιχεία
Οι δήμοι Αντίσσης και Βατούσης ανήκουν στο δήμο Ερεσού – Αντίσσης.

Σύμφωνα με την παράδοση στις ακτές της έβγαλαν τα κύματα την λύρα και το κεφάλι του Ορφέα, τον οποίο είχαν κατασπαράξει οι μαινάδες της Θράκης. Τότε το κεφάλι του ημίθεου το παρέλαβαν οι κάτοικοι και το απέθεσαν σε ένα σπήλαιο της περιοχής, όπου λειτούργησε Ιερό και Μαντείο του Ορφέα. Το κεφάλι σύμφωνα με την παράδοση άρχισε να μιλά και να τραγουδά. Χιλιάδες προσκυνητές έρχονταν στην περιοχή για να ακούσουν το τραγούδι και τους χρησμούς που μετέδιδε το κεφάλι ώσπου η φήμη του Ιερού μεγάλωσε τόσο πολύ που κινδύνευε να επισκιάσει την φήμη του Μαντείου των Δελφών. Τότε ο Απόλλωνας οργίστηκε και του ζήτησε να σωπάσει. Το κεφάλι σώπασε αλλά έμαθε στα αηδόνια να κελαηδούν πιο γλυκά από κάθε άλλη περιοχή. Και το τραγούδι αυτό το μεταφέρουν μέχρι σήμερα σε όσους επισκέπτονται την περιοχή. Εδώ άλλωστε γεννήθηκε ο Τέρπανδρος ο μελωδός, παιδί της Άντισσας και δημιουργός της Βαρβίτου, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση παρέλαβε την λύρα του Ορφέα και ήταν εκείνος που τοποθέτησε το κεφάλι του στο Ιερό που λειτούργησε στο σπήλαιο στης Άντισσας.

Ιστορικά ο οικισμός της Βατούσας, δημιουργήθηκε στους υστεροβυζαντινούς χρόνους. Ο Επίσκοπος Μηθύμνης Γαβριήλ περί τα 1600 μ.Χ. την αναφέρει ως έχουσα 40 οίκους Χριστιανών και λιγότερους Οθωμανών, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα η Βατούσα καταγράφεται από το φιλέλληνα περιηγητή Ι. Πετρώφ ως ένας από τους πιο αξιόλογους οικισμούς του νησιού. Στη Βατούσα ο κατακτητής είχε εγκαταστήσει τις φορολογικές υπηρεσίες του (moutakasi) οι οποίες ήταν επιφορτισμένες με την είσπραξη του φόρου από τη γύρω περιοχή. Παράλληλα η Βατούσα είχε σημαντικής ισχύος Δημογεροντία, που σε σύμπνοια με την Κοινοτική Αρχή, αλλά κυρίως με τη πολύ στενή συνεργασία της με την ακμάζουσα παροικία των Βατουσιανών της Κωνσταντινούπολης, κατηύθυνε με σοβαρότητα και σωφροσύνη τις τύχες των χριστιανικών οικογενειών της Βατούσας και των γύρω μικρότερων οικισμών της.

 Μονή Περιβολής
Η Μονή Περιβολής (1600-1650) βρίσκεται σε μια κατάφυτη λαγκαδιά του ποταμού Βούλγαρη ανάμεσα στη Βατούσα και την Άντισσα και οδηγεί σε αυτή μια παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου Καλλονής-Άντισσας. Πρόκειται για γυναικεία μονή αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, η οποία ερημώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια.

Στο παρελθόν (τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα), αποτελούσε εξάρτημα της ανδρικής μονής των Ταξιαρχών Κρεοκώπου, που βρίσκεται σε απόσταση μίας περίπου ώρας απ’ αυτήν, στην κορυφή του βουνού Χάλακας. Το καθολικό της μονής είναι κτισμένο στον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής, μικρών διαστάσεων με αξιόλογες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 16ο αιώνα.

Κοντά στην Άντισσα, στην όχθη του ποταμού Βούλγαρη, βρίσκεται η γυναικεία μονή της Περιβολής, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Μέχρι τα τέλη του 18ου αι., ήταν εξαρτημένο από την ανδρική μονή των Ταξιαρχών Κρεοκώπου, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Το έτος ίδρυσης του μοναστηριού παραμένει άγνωστο, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια. Η πρώτη γραφή αναφορά για την ύπαρξη της μονής εντοπίζεται σε οθωμανικό έγγραφο του 1590, περίοδο στην οποία χρονολογούνται και οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του καθολικού. Το καθολικό ανήκει αρχιτεκτονικά στον διαδεδομένο στη Λέσβο τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής και έχει σχετικά μικρές διαστάσεις. Οι αγιογραφίες που κοσμούν κατώτερη ζώνη του κυρίως ναού και του νάρθηκα, οι οποίες είναι νεότερες των υπολοίπων (αρχές 17ου αι.), διακρίνονται για τη ζωντάνια και την πλαστικότητα των μορφών, αν και είναι πιο λαϊκότροπες από εκείνες που κοσμούν την ανώτερη ζώνη και το ιερό.

 Ψηφιακό Μουσείο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ»
«…το πρώτο Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα σ΄ ένα ορεινό χωριό της Λέσβου, τα Χύδηρα» Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», στα Χύδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης.

Η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης», αποτελεί πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Ν.Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ». Στόχος του είναι να λειτουργεί ως τόπος συνάντησης της Τεχνολογίας με την Τέχνη προσφέροντας στον επισκέπτη κάθε ηλικίας μιαν εικαστική εμπειρία με σκοπό την απόλαυση και τη γνώση.

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ζωγράφου Ιακωβίδη (1853-1932) μέσα από τους κυριότερους σταθμούς της ζωής του, με ψηφιακές εφαρμογές που αξιοποιούν αρχειακό υλικό από οικογενειακές στιγμές, τα επαγγελματικά επιτεύγματα και τον κοινωνικό του περίγυρο. Στον ίδιο χώρο, το cd-rom «Γεώργιος Ιακωβίδης: η ζωή και το έργο του» προσφέρει στον επισκέπτη έναν εναλλακτικό τρόπο πλοήγησης στη ζωή και το έργο του διακεκριμένου καλλιτέχνη. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην πολύπλευρη εργογραφία του Γεωργίου Ιακωβίδη. Από τα πρώτα χρόνια της μαθητείας του κοντά στον δάσκαλό του Νικηφόρο Λύτρα και τα έργα της ωριμότητάς του στο Μόναχο μέχρι τα πορτρέτα των εγγονών του που φιλοτέχνησε στο τέλος της ζωής του- μυθολογικά θέματα, σκηνές από την παιδική ηλικία, τοπία, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, ανθογραφίες, αναλύονται και ζωντανεύουν μέσα από μία ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης, όπως οθόνες TFT, οθόνες αφής, δίγλωσσα πάνελ, φωτιζόμενες διαφάνειες (duratrance) ολογραφικές παραστάσεις (holoscreen). Διάφορα τεχνάσματα όπως ο μεγεθυντικός φακός, η απομόνωση λεπτομερειών του πίνακα, η επισήμανση σημαντικών στοιχείων με ενδιαφέροντα γραφικά, η σύγκριση τους με άλλα έργα του ίδιου του Ιακωβίδη, του δασκάλου του Νικηφόρου Λύτρα και σπουδαίων γερμανών ζωγράφων, είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το Ψηφιακό Μουσείο προάγει την «εκπαιδευτική» διάσταση της Τέχνης.

Στο υπόγειο προβάλλεται βίντεο σχετικό με την καλλιτεχνική πορεία του Ιακωβίδη, ενώ στον ίδιο χώρο διεξάγονται και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.Στο Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και ξεναγήσεις για ενήλικες. Ειδικά για τα παιδιά δημιουργήθηκε το cd-rom «Στο ατελιέ του Γεώργιου Ιακωβίδη» όπου παρουσιάζονται τα έργα του ζωγράφου με επεξηγηματική αφήγηση και παιχνίδια. Στόχος των προγραμμάτων είναι η βαθύτερη γνωριμία του επισκέπτη με την πολύπλευρη εργογραφία του καλλιτέχνη αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των παιδιών.Στον χώρο του Μουσείου λειτουργεί επίσης πωλητήριο με cd, βιβλία, αφίσες, κάρτες και αντικείμενα, σχετικά με το έργο του Γεωργίου Ιακωβίδη.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά Σεπτ.-Ιούν. 09:00-17:00, Ιούλ.-Αύγ. 09:00-19:00
Εισιτήριο: Γενική είσοδος 2 E. / παιδιά 10-18 ετών 1 Ε.
Διεύθυνση: Χύδηρα, Λέσβος
Τηλ. 22530 51128
Φαξ 22530 51195

 Λαογραφικό Μουσείο Βατούσας (Αρχοντικό Γώγου)
Το λαογραφικό μουσείο της Βατούσας, στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Λέσβου, το αρχοντικό Γώγου. Χτίστηκε γύρω στο 1890 από τον επιφανή γιατρό Γώγο ως προίκα για την κόρη του και περιήλθε στην κοινότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Μετά την ανακαίνισή του, εγκαινιάστηκε το 1989 ως πολιτιστικό κέντρο και λαογραφικό μουσείο.

Η συλλογή του περιλαμβάνει αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη, τα οποία εκτίθενται στην κουζίνα του αρχοντικού, στο υπόγειο. Στο ισόγειο φιλοξενείται η βιβλιοθήκη της οικογένειας Γώγου-Καλλιγέρη, ενώ στον όροφο εκτίθενται κεντητές φορεσιές, μεσοφόρια και άλλα ενδύματα. Στους ίδιους χώρους γίνονται και περιοδικές εκθέσεις.

 Λαογραφική Συλλογή Άντισσας
Δημιουργήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Τέρπανδρος». Βρίσκεται στην πλατεία του οικισμού και λειτουργεί κατόπιν συνεννοήσεως με τα μέλη του συλλόγου. Διαθέτει σκεύη παλιού νοικοκυριού, αγροτικά εργαλεία, παραδοσιακές φορεσιές και κεντήματα.

 Αρχαία Άντισσα
Στη βόρεια ακτή της Λέσβου βρίσκεται η Αρχαία Άντισσα, στο ακρωτήρι του Οβριόκαστρου, καθώς και η τοποθεσία «Καλός Λιμένας» ή «Τσαμούρ λιμάνι», που είναι μια μικρή τουριστική σκάλα με μακρόχρονη ιστορία όπως μαρτυρούν τα ερείπια από την αρχαιότητα.

Η αρχαία Άντισσα, η αρχαία Κώμη των Αντισσαίων, υπήρξε η μητρόπολη όλης της επικράτειας, μια από τις έξι πόλεις της Λέσβου, χτισμένη στο ακρωτήριο Παλαιόκαστρο.

Σήμερα διασώζονται τμήματα του αρχαίου τείχους, που έζωνε την πόλη περιμετρικά του λόφου, ενώ στο κέντρο εικάζεται ότι ήταν χτισμένη η ακρόπολη. Η Αρχαία Άντισσα κατείχε, μαζί με την γειτονική Ερεσό, το δυτικό νησί. Οι δύο πόλεις μαζί ακολουθούσαν σχεδόν πάντοτε τους ελιγμούς της κραταιάς συμμάχου τους, της Μυτιλήνης. Η καταστροφή της πόλης της Αρχαίας Άντισσας χρονολογείται στο 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους, οι οποίοι εκδικήθηκαν τους Αντισσαίους γιατί προσέφεραν καταφύγιο στον εχθρό τους, τον Βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα. Στην περιοχή αυτή, που φιλοξενούσε μέρος της αρχαίας πόλης, χτίστηκε μεταγενέστερα, το μεγάλο κάστρο του Οβριόκαστρου. Το κάστρο χτίσθηκε τη Βυζαντινή περίοδο και ενισχύθηκε κατά τους χρόνους των Γατελούζων. Πρόκειται πιθανότατα για το μεγάλο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, που τόσοι και τόσοι περιηγητές το περιέγραψαν με θαυμασμό. Κατά την πτώση του νησιού στα χέρια των Τούρκων, το 1462, οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων έφυγαν για την βόρεια Εύβοια.

Σήμερα το κάστρο στέκεται ερειπωμένο με τους χονδρούς τοίχους του φτιαγμένους με ντόπια πέτρα και κουρασάνι. Η μεγάλη πύλη του, βρίσκεται στον αυχένα, δίπλα στον δρόμο που περνά τώρα από το μέρος που θα ήταν η Τάφρος, που το χώριζε από τη στεριά.

 Σπήλαιο Σπήλιος Άντισσας
Ένα επιβλητικό και εντυπωσιακό σπήλαιο, γνωστό ως «Σπήλιος», βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα ΒΑ της σύγχρονης Άντισσας, μέσα σε χαράδρα που σχηματίζεται ανάμεσα στον ομώνυμο λόφο και στο απέναντι ύψωμα «Τρυπτός». Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται μετά από πεζοπορία μισής ώρας περίπου, μέσα από μονοπάτι με βελανιδιές, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τοπίο που ανταμείβει τον επισκέπτη κατά την ανάβαση.

Η είσοδος του σπηλαίου, «Χάος» όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, εμφανίζεται τεράστια στα μισά του λόφου, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Καρστικές και τεκτονικές διεργασίες δημιούργησαν το σπήλαιο, το εσωτερικό του οποίου αποτελείται από ένα μεγάλο ωοειδή θάλαμο 700 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 12 περίπου μέτρων, χωρισμένο στα δύο από ένα τείχος ογκολίθων. Στον μπροστινό χώρο παρατηρούνται διάσπαρτα προϊστορικά θραύσματα αγγείων, μυλολίθων και οστέινων εργαλείων της Πρώιμης και Μέσης Χαλκοκρατίας. Στον δεύτερο χώρο παρατηρούνται δύο κατασκευές αργολιθοδομής, καλυμμένες μερικώς από σταλαγμιτικό υλικό. Μπροστά ακριβώς από τις κατασκευές αυτές βρίσκονται όστρακα αναθηματικών αγγείων της αρχαϊκής εποχής ανακατεμένα με προϊστορικά αγγεία. Τα σημαντικά ευρήματα στο εσωτερικό του σπηλαίου, η διαρρύθμιση του χώρου, η οποία αντιστοιχεί στην οργάνωση των αρχαίων μαντείων καθώς και οι περιγραφές του μαντείου του Ορφέα, συντελούν στην άποψη ότι το σπήλαιο αποτελούσε πιθανώς το μαντείο του Όρφέα. Εκεί τοποθετήθηκε το κεφάλι του, όταν εκβράστηκε στις ακτές της αρχαίας Αντισσαίας.

 Γαββαθάς
Επίνειο της Άντισσας είναι ο Γαβάθας, που βρίσκεται δίπλα στην Άντισσα. Είναι μια ονειρεμένη παραλία που προσφέρεται και για ψάρεμα, καθώς ο οικισμός προφυλάσσεται από το ακρωτήριο Κόκκινος Βράχος και δημιουργεί το μικρό λιμάνι στο οποίο ελλιμενίζονται αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής και ιστιοφόρα. Η παραλία ενδείκνυται για κολύμπι και θαλάσσια αθλήματα. Εξαιτίας των ρηχών νερών και της ψιλής άμμου είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Ο όρμος του Γαβαθά θεωρείται ιδανικός για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας (wind surfing). Κοντά στην παραλία λειτουργούν ταβέρνες που σερβίρουν όλες τις παραδοσιακές συνταγές.

 Κάμπος
Στην παραλία του Κάμπου, η οποία βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια της Άντισσας, φτάνει κανείς από καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο και μικρό τμήμα χωματόδρομου που ξεκινάει από την διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στο Γαβαθά. Διαθέτει πεντακάθαρα νερά και πλούσια λεπτή άμμο που σχηματίζει αμμόλοφους. Δεν είναι πολυσύχναστη. Οι επισκέπτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από ταβέρνα που βρίσκεται στον οικισμό του Κάμπου σε μικρή απόσταση από την παραλία. Ελκύει όλο το χρόνο περιπατητές, λάτρεις του ψαρέματος και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

 Αρχαία Άντισσα
Η Αρχαία Άντισσα βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Άντισσα, ανατολικά από την παραλία του Γαββαθά. Εναλλακτικώς ακολουθείστε το δρόμο δίπλα στο Σκαλοχώρι. Η παραλία είναι πολύ ήσυχη, χωρίς πολλούς επισκέπτες. Είναι βραχώδες και η θάλασσα είναι ρηχή. Στην περιοχή υπάρχουν ταβέρνες.

 Καλό Λιμάνι
Η παραλία Καλό λιμάνι βρίσκεται κάτω απο το Σκαλοχώρι, ανατολικά της Άντισσας. Είναι ερημική παραλία και στην μια άκρη βρίσκεται μια μικρή εκκλησία. Είναι βραχώδης παραλία.