Τα κορυφαία ξενοδοχεία στη Λέσβο
Το ταξιδιώτικο γραφείο Lesvorama προσφέρει σε επιλεγμένα καταλύματα και ξενοδοχεία ασυναγώνιστες τιμές. Η αναγραφόμενη τιμή είναι η τελική τιμή χωρίς κρυφά έξοδα ή δυσάρεστες εκπλήξεις !
Παρακάτω παρουσιάζουμε μια περιγραφή της πόλης και της ιστορίας της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αξιοθέατα, τις παραλίες της περιοχής και τους χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνου και υπηρεσίες, επιλέξτε από το μενού την επιλογή που θέλετε.
Το Πλωμάρι συνδυάζει την ηρεμία των διακοπών και τη ζωντάνια της αναψυχής. Εδώ θα βρείτε άρτια εξοπλισμένα ξενοδοχεία, κάθε κατηγορίας, με όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες, παραλιακές ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία με παραδοσιακά παρασκευάσματα και κέντρα διασκέδασης με σύγχρονη και ζωντανή νησιώτική μουσική. Εδώ όμως θα βρείτε και πολλές ποτοποιίες με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή ούζου. Πολλά είναι αυτά που μπορεί να θαυμάσει στο Πλωμάρι ένας επισκέπτης.
Το Πλωμάρι γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο διάστημα αυτό χτίστηκαν πολυάριθμες βιομηχανίες (ελαιοτριβεία και σαπωνοποιεία, 2 πυρηνεργοστάσια, βυρσοδεψεία, αλευρόμυλοι και ποτοποιίες ούζου), κυρίως στην ακτογραμμή, γιατί η γειτνίαση με τη θάλασσα, διευκόλυνε τόσο την παραγωγή όσο και τη μεταφορά των προϊόντων. Η βάση της οικονομίας όμως παρέμενε πάντοτε η ελαιοκαλλιέργεια και οι βιομηχανίες που συνυφαίνονταν με την ελαιοπαραγωγή. Η ελιά ήταν άλλωστε μονοκαλλιέργεια στο Πλωμάρι και οι μεγάλοι γαιοκτήμονες αποτελούσαν το ανώτερο οικονομικό στρώμα της πόλης επεκτείνοντας συχνά τις δραστηριότητες τους στο χώρο της βιομηχανίας και του εμπορίου.
Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι: Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην ανατολική είσοδο της κωμόπολης, ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου μια επιβλητική τρίκλιτη λεσβιακή βασιλική που ιδρύθηκε το 1847, ο Ιερός Ναός Παναγίας Κρυφτής που βρίσκετε περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά της Μελίντας και περίπου 10 από το κέντρο του Πλωμαρίου και η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο ψηλότερο σημείο του Πλωμαρίου. Ωραιότατο είναι επίσης και το παρεκκλήσι της Αγίας Μαγδαληνής, το κτήριο του Γυμνασίου Πλωμαρίου , η οικία Χατζηδημητρίου, οι παλιές βρύσες, ο υπεραιωνόβιος πλάτανος –που λέγεται ότι φυτεύτηκε το 1813 στην παλιά συνοικία της πόλης με τα αρχοντικά, το αναπαλαιωμένο σαπωνοποιείο του Ι. Πούλια , ένα κτήριο με αξιόλογη αρχιτεκτονική σημασία που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πλωμαρίου. Εδώ λειτουργεί και η έκθεση για το “Εμπορικό Βιομηχανικό και Ναυτικό Πλωμάρι των αρχών του αιώνα”.
Το λαογραφικό και εκκλησιαστικό μουσείο, όπου εκτίθενται τοπικές φορεσιές, νομίσματα, εκκλησιαστικά κειμήλια, οικιακά σκεύη κ.ά., η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο του Ούζου στις εγκαταστάσεις της ουζοποϊίας Βαρβαγιάννη. Αξίζει να επισκεφτείτε το Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Aegean Gold» στον Τρίγωνα Λέσβου όπου εδώ ο επισκέπτης μπορεί να διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα του δρόμου της ελιάς , από τα παλιά χρόνια ως σήμερα.
Οι φυσικές καλλονές του Πλωμαρίου δε συγκεντρώνονται μόνο γύρω από τις πεντακάθαρες θάλασσες, τα Πλακάκια, το Αμμουδέλι και την παραλία της Αγίας Βαρβάρας. Ο Άγιος Ισίδωρος με το μοναδικό του βότσαλο, είναι μία από τις μεγαλύτερες και καθαρότερες παραλίες της Λέσβου με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και υπηρεσίες για τους λουόμενους. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν οι παραλίες της Δρότας και της Μελίντας.
Δημογραφικά και Ιστορικά στοιχεία
Ο Δήμος Πλωμαρίου έχει πληθυσμό 6.698 κατοίκους και έκταση 122.352 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι το Πλωμάρι και περιλαμβάνει 8 Δημοτικά Διαμερίσματα: Πλωμαρίου, Ακρασίου, Αμπελικού, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Πλαγιάς, Τρύγονα.
Μουσείο Ούζου «Βαρβαγιάννη»
Το Μουσειο Βαρβαγιάννη βρίσκεται στο Πλωμάρι της Λέσβου, μπροστά απ’ τα αποστακτήρια ούζου Βαρβαγιάννη, στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πλωμαρίου – Μυτιλήνης, με κατεύθυνση προς τον Άγιο Ισίδωρο. Μπορείτε να φτάσετε στο Μουσείο με ταξί ή λεωφορείο. Υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων δίπλα στο Μουσείο (χωρίς επιπλέον χρέωση).
Σήμερα, στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου η τεχνολογία συνυπάρχει με την ιστορία και την παράδοση. Δίπλα στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη βρίσκεται το Μουσείο του Ούζου της οικογένειας Βαρβαγιάννη.
Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας Βαρβαγιάννη.
Το Μουσείο του Ούζου αγκαλιάζει ευλαβικά την παράδοση και φιλοξενεί το μυστικό που συνεχίζει να δίνει την ποιότητα και τη γεύση στο Ούζο Βαρβαγιάννη.
Ώρες λειτουργίας: Θερινό 1 Απριλίου – 15 Οκτωβρίου Δευτέρα – Παρασκευή 9 πμ – 4 μμ, Χειμερινό 16 Οκτωβρίου – 31 Μαρτίου Δευτέρα – Παρασκευή 10 πμ – 2 μμ
Είσοδος: δωρεάν
Βρίσκεται: Πλωμάρι,
81200, Λέσβος,
Τηλ.: 22520 32741
Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Aegean Gold»
Στις εγκαταστάσεις στον Τρίγωνα Λέσβου φροντίσαμε να διαφυλάξουμε την παλιά κουλτούρα σε Μουσειακό χώρο και να την παντρέψουμε με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην ελαιοκομική τεχνολογία. Εδώ λειτουργεί το Μουσείο μας «PAST AND PRESENT», όλο το χρόνο, με ξενάγηση στα αγγλικά και γερμανικά και ταυτόχρονη προβολή βίντεο.
Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα του δρόμου της ελιάς , από τα παλιά χρόνια ως σήμερα. Να γευτεί το AEGEAN GOLD και το BIOΛΟΓΙΚΟ AEGEAN GOLD και αν επιθυμεί να αγοράσει τα προϊόντα μας από το πρατήριο- έκθεση.
Το 2004, η οικογένεια ΠΡΩΤΟΥΛΗ αποκτά το δεύτερο ελαιοτριβείο της, στο χωριό Τρίγωνας, λίγο πριν το Πλωμάρι της Λέσβου. Ένα από τα παλιότερα, λιοτρίβια, που ιδρύθηκε το 1928 από οικογένεια ομογενών της Αμερικής.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι τελευταίας γενιάς, δυναμικότητας 4,5 τον./ώρα με 20 σημεία έλεγχου του τελικού προϊόντος , που εξασφαλίζουν άθερμη επεξεργασία. Διαθέτει ανοξείδωτους δεξαμενικούς χώρους 400 τον. ελεγχόμενης θερμοκρασίας.
Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: δωρεάν
Βρίσκεται: Πλωμάρι,
81200, Λέσβος,
Τηλ.: 22520 32100
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου
Πρόκειται για μια επιβλητική τρίκλιτη λεσβιακή βασιλική που ιδρύθηκε το 1847, όπως γνωρίζουμε από επιγραφή που υπήρχε παλιότερα εντοιχισμένη στον περίβολό του και διατηρεί το χαρακτηρισμό του ως μητροπολιτικού από την περίοδο, κατά την οποία το Πλωμάρι ήταν έδρα Eπισκοπής της Μητροπόλεως Μυτιλήνης.
Tο πλέον εντυπωσιακό της στοιχείο είναι η διακόσμηση της οροφής, η οποία κινείται στα συνήθη μοτίβα της εποχής, ξεχωρίζει όμως για την αρμονία των χρωμάτων και παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες. H οροφή του κεντρικού κλίτους του κυρίως ναού είναι θολωτή και διακοσμείται από τους δώδεκα αποστόλους, οι οποίοι εικονίζονται ολόσωμοι (οι Eυαγγελιστές καθιστοί και οι υπόλοιποι όρθιοι), και όλους τους προφήτες σε στηθάρια. Στο κέντρο της οροφής έχει φιλοτεχνηθεί ο Xριστός ως Παντοκράτωρ, όχι όμως στη συνήθη του μορφή, αλλά ολόσωμος, να προβάλλει «ως από των νεφελών του ουρανού», περιστοιχιζόμενος από χερουβίμ. Στην οροφή του Iερού βήματος υπάρχει εξαίρετης αισθητικής γύψινη κυκλική διακοσμητική επιφάνεια, στο κέντρο της οποίας διακρίνεται ανάγλυφη περιστερά, σύμβολο του Aγίου Πνεύματος.
Στο προαύλιο υπάρχει ο τάφος του Mητροπολίτη Λαρίσης Aνανία, ενός από τους πολλούς σημαντικούς γόνους του Πλωμαρίου.
Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: Δωρεάν
Βρίσκεται: 81200 Πλωμάρι
Ιερός Ναός Παναγίας Κρυφτής
Το ξωκλήσι είναι κρυμμένο εξ ολόκληρου στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και βρίσκεται 10 χλμ. από το Πλωμάρι και ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτείτε τον Ι.Ν. της Παναγίας Κρυφτής είναι να φτάσετε μέχρι εδώ από τη θάλασσα με τη βοήθεια κάποιου σκάφους, εναλλακτικά ακολουθείσθε το μονοπάτι για περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά της Παραλίας Μελίντα.
Ένα μοναδικό τοπίο με απότομα βράχια που στην εγκοπή ενός βράχου, σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε καταφύγιο μία κυνηγημένη από τους Τούρκους μάνα με το παιδί της και έταξε στην Παναγιά, τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία. Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι του Πλωμαρίου και των γύρω περιοχών, πήγαιναν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να θεραπευτούν από τους ρευματισμούς στα ιαματικά νερά που αναβλύζουν στο νοτιοδυτικό σημείο του κόλπου.
Πλάτανος Πλωμαρίου
Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος του Πλωμαρίου βρίσκεται στην πλατεία της παλιάς συνοικίας του Αρχοντομαχαλά και κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Σήμερα, με την πλούσια φυλλωσιά του σκιάζει όλη την πλατεία, η οποία αποτελεί και το παλιό τουριστικό κέντρο της πόλης. Εκεί βρίσκονται ταβερνάκια και καφενεία και διοργανώνονται μουσικές βραδιές κάθε καλοκαίρι.
Ο πλάτανος λέγεται πως φυτεύτηκε το 1813 και εκεί χτίστηκαν το καφενείο και το ξενοδοχείο του λογίου της περιοχής Εμμανουήλ Ξυπτερά, καθώς και μία βρύση. Ένας δεύτερος υπεραιωνόβιος πλάτανος στο Πλωμάρι υπάρχει δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο και την παλιά βρύση, που το 1817 έφτιαξε ο Τοπάρχης Μυτιλήνης Κολαξίζ Ζαδές και η οποία φέρει εντοιχισμένη πλάκα με επιγραφή.
Λαογραφικό Μουσείο
Στεγάζεται στον επάνω όροφο ενός κτηρίου, που στο ισόγειό του βρίσκεται ένα καφενείο. Από τις συλλογές του μουσείου ξεχωρίζουν οι παρακάτω: Τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, νομίσματα, ιστορικά ντοκουμέντα, όπως έγγραφα και βιβλία και η βιβλιοθήκη της Ειρήνης Ναυπλιώτου, πρώτης γιατρού της Λέσβου.
Ώρες λειτουργίας: Θερινό
Είσοδος: €
Βρίσκεται: 81200 Πλωμαρι,
Τηλ.: 22520 32223
Άγιος Ισίδωρος
Ο Άγιος Ισίδωρος βρίσκεται 2 χλμ μετά το Πλωμάρι σε μια τουριστική περιοχή με ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης. Έχει μήκος περίπου 1500μ και είναι παραλία με ψιλό βότσαλο. Είναι οργανωμένη παραλία και θεωρείτε από τις καθαρότερες παραλίες της Λέσβου με πολύ καθαρό νερό. Η παραλία κατέχει γαλάζια σημαία.
Αγία Βαρβάρα
Η Αγία Βαρβάρα βρίσκεται μετά τον οικισμό του Αγίου Ισιδώρου. Ακριβώς στο τέλος του οικισμού περνώντας το γεφύρι υπάρχει η μεγάλη στροφή με κατεύθυνση την Μυτιλήνη. Ακριβώς εκεί στρίβεται δεξιά και ο δρόμος σας οδηγεί στον πανέμορφο κόλπο της Αγίας Βαρβάρας. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο και έχει καθαρά νερά. Η περιοχή έχει καταστήματα εστίασης.
Μελίντα
Η Μελίντα είναι μια όμορφη μεγάλη παραλία με βότσαλα, διάφανα νερά και έναν επιβλητικό βράχο στο μέσον με 20 μέτρα μήκος και 10 μέτρα ύψος. Το μήκος της ακτής φτάνει τα 1000 μέτρα και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται είτε από το Πλωμάρι , είτε από το δρόμο από το χωριό Παλαιοχώρι. Στην περιοχή υπάρχουν καταλύματα και καταστήματα εστίασης.
Δρότα
Η πρόσβαση στην παραλία της Δρότας περιλαμβάνει την κατάβαση από την χαράδρα του ποταμού Πριόνα. Εκεί και σε ψηλότερο σημείο από τον παραλιακό σύγχρονο οικισμό βρίσκονται κατάλοιπα του μεσαιωνικού εγκαταλελειμμένου οικισμού της περιοχής, καθώς και μυλόπετρες από παλαιό ελαιόμυλο. Η παραλία της Δρότας φτάνει σε μήκος τα 1500 μέτρα και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται είτε με πλωτό μέσο, είτε μέσω του δρόμου, που ξεκινά από την περιοχή του Ακρασίου. Η Δρότα, με το βότσαλο και τα πεντακάθαρα νερά της, αποτελεί μία από τις ωραιότερες παραλίες της Λέσβου.
Στα Δυτικά της υπάρχει ορεινός όγκος που χωρίζει την παραλία από την περιοχή των Βατερών, ενώ στα Ανατολικά η ακτή καταλήγει σε ένα απόκρημνο βράχο από γκριζοπράσινο σχιστόλιθο, που λίγο πιο πίσω κρύβει και προφυλάσσει την Παναγιά Κρυφτή.